Fastelavn 2021

Hvad er fastelavn?

Fastelavn markere tiden lige op til den kristne faste. Fastelavn strækker sig over fire dage, og består af fastelavnssøndag, fastelavnsmandag, hvide tirsdag og askeonsdag. Selve ordet “Fastelavn” stammer dog oprindeligt fra det tyske ord  “fastelabend”, hvilket oversat til dansk betyder “faste-aften”, hvilket markere aftenen før fasten. I de sydeuropæiske kaldte man derimod denne tid for “Karneval”, som betyder “Farvel til kød”. Fastelavnen har altså rødder helt tilbage til dengang Danmark var et katolsk land (inden reformationen i 1536). Dengang markerede fastelavn altså den sidste aften inden den kristne faste på 40 dage der dengang var populært. Fastelavn fungerede derfor som en fest hvor, at der blev spist og drukket i store mængder inden fasten den næste dag hvor dette ikke længere var muligt. Den kristne faste og dens længde udspringer fra den bibelske fortællingen om, at Jesus vandrede rundt i ørkenen i 40 dage fastende. Den 40 dage lange katolske  faste strækker sig fra askeonsdag, som er den første fastedag og helt indtil påskedag, som markere Jesu opstandelse.

Fastelavnssøndag

Fastelavnsmandag

I gamle dage kaldte man fastelavnssøndag for flæskesøndag, da det var en af de sidste dage hvor man kunne spise kød, herunder bl.a. flæsk inden den 40 dage lange faste. I dag er fastelavnssøndag dog blevet dagen hvor, at børn og unge slår katten af tønden.

Fastelavnsmandag var oprindeligt den dag hvor, at de voksne klædte sig ud, og red til hest fra gård til gård. Fastelavnsmandag blev i gamle dage også kaldt flæskemandag, da det var den sidste dag hvor man kunne Derudover mener man også, at denne dag var med til at skabe fastelavns traditionen med, at rasle og synge “boller op, boller ned.” 

Hvide tirsdag

Hvide tirsdag er den sidste dag inden fasten begynder, og det er derfor også den sidste dag inden fasten til at proppe sig med en masse kulhydrater bestående af bl.a. hvedemel, æg og sukker. I gamle dage lavede man “æggesøbe” der er en varm ret bestående af æggeblommer, sukker, hvedemel, sødmælk og mørkt hvidtøl. De hvide ingredienser, og hvidt øllen har angiveligt været med til at give denne dag dens navn. Hvide tirsdag kaldes i populærkultur også for Pancake Tuesday, da man i nyere tid er begyndt at lave pandekager denne dag, indeholdende hvedemel, æg og sukker. Hvide tirsdag er dog en smule anderledes i Danmark, hvor at denne tirsdag bliver brugt til at spise fastelavnsboller i stedet for at lave pandekager indeholdende de samme ingredienser.

Fastelavnstønde, stort sæt

Fastelavnstønde, lille sæt

Fastelavnstønde, 40 cm

Fastelavnstønde, fyrtræ

Askeonsdag

Askeonsdag er den første dag af den kristne faste, og det var oprindeligt en dag man brugte til, at bede og  reflektere over ens synder.
Dette praktiseres dog ikke længere i samme omfang i Danmark, da dette primært er forbeholdt den katolske kirke.

Fastelavn i nyere tid

I nyere tid er det altså ikke længere voksne der klæder sig ud og fester med mad og drikke i store mængder. Fastelavnen er nemlig i stedet blevet en begivenhed målrettet børn og unge, og det fejres derfor også i utallige skoler, fritidsinstitutioner m.m. De fleste danskere har efterhånden allerede prøvet, at slå katten af tønden på et eller andet tidspunkt i deres liv, og det fleste forbinder med fastelavn i dag er udklædning, fastelavnsboller og det at slå katten af tønden.

Hvornår falder fastelavn i år?

Fastelavn falder altid syv uger før påskedag. Påskedag variere fra år til år, og det er derfor også forskelligt hvornår der er fastelavn.
Fastelavn falder dog altid på en søndag. Det betyder i praksis, at fastelavnssøndag ville falde et sted mellem den 1. februar og den 7. marts.

Vi har lavet en liste over hvornår fastelavn var i 2020, hvornår der er fastelavn 2021 og hvornår fastelavnen kommer til at falde helt frem til 2023.
Fastelavn 2020 falder d. 23. februar
Fastelavn 2021 falder d. 14. februar
Fastelavn 2022 falder d. 27. februar
Fastelavn 2023 falder d. 19. februar

Slå katten af tønden

Det at slå katten af tønden er noget de fleste forbinder med fastelavn, og med god grund. Grunden til, at man netop kalder det at  “slå katten af tønden”. Helt indtil det 19. århundrede i Danmark indeholdte tønden rent faktisk en kat. Hertil slog man til tønden, indtil den gik i stykker og katten løb sin vej. I gamle dage forbandt man nemlig katten med “det onde”, hvilket man forsøgte at beskytte sig imod ved netop at slå katten af tønden. Det er heldigvis ikke længere tilfældet, og tøndens indhold er udskiftet med noget mindre harmfuldt – slik.

Fastelavnssangen

Det er i dag næsten obligatorisk, at synge fastelavnssangen imens man rasler.  Fastelavnssangen går både under navnet “boller op, boller ned” og “fastelavn er mit navn”. Fastelavnssangen er på mange måder en advarsel om, at man laver ballade hvis man ikke får boller (eller slik), og kan med fordel bruges til fastelavn 2021.

Fastelavnssangen har følgende ordlyd:
Fastelavn er mit navn,
boller vil jeg have.
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

 Boller op, boller ned,
boller i min mave.
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

Fastelavn udklædning til børn

Når alle de andre formaliteter er på plads er der dog en altoverskyggende ting man skal huske, at være opmærksom på – nemlig at finde den helt rigtige fastelavns udklædning til ens børn. Børn elsker nemlig, at klæde sig ud til fastelavn og være kreative. Fastelavns udklædningen bruges normalt når man er ude at rasle, men kan også bruges når man slår katten af tønden. Det er derfor essentielt, at du finder den helt rigtige fastelavns udklædning til dit barn. Vi har derfor lavet en liste over de mest populære fastelavnsudklædninger til børn, der nok skal sikre misundelige blikke fra klassekammeraterne, klasselærere og andre forbipasserende.

Der er både fastelavnskostumer til drenge og piger. De fleste af fastelavns kostumerne koster ikke mere end et par hundrede kroner, og er på trods af dette i god kvalitet der sikrer dit barn mange sjove timer og dage. Hvad end dit barn ønsker at klæde sig ud som en pirat, politimand eller en tiger har vi din ryg dækket med de helt perfekte fastelavns udklædninger til børn til fastelavn 2021. Kostumet kan med fordel også genbruges til eksempelvist halloween, eller andre festligheder der kræver den helt rette udklædning. Efter brug kan man med fordel vaske kostumet efter gældende vaskeanvisninger.

Ninja kostume - børn

Pirat kostume - børn

Enhjørning kostume - børn

Prinsesse kostume - børn

Fastelavnudklædning til unge

Det er dog ikke kun de helt unge børn der klæder sig ud til fastelavn. Der er også rigtigt mange unge der leder efter den helt rigtige fastelavns udklædning til at imponere vennerne. Vi har derfor lavet en liste over de mest populære fastelavnsudklædninger til unge, der nok skal sikre misundelige blikke fra de forbipasserende. Der er et stort udvalg af forskellige kostumer til både drenge og piger, og det er derfor næsten umuligt ikke at finde den helt perfekte fastelavns udklædning til fastelavn 2021. Prisen afhænger i sidste ende af hvilken udklædning du vælger, men som udgangspunkt koster de ikke mere end et par hundrede kr.

De fleste kostumer kan desuden holde flere år, hvis man passer på dem. Det er derfor ikke blot et kostume til en enkelt dag du køber, men forhåbentligt til mange gode stunder og dage. Afhængig af hvor meget man vokser kan man altså også genbruge kostumet til eksempelvist sidste skoledag, hvor rigtigt mange vælger at klæde sig ud. Fastelavns kostumerne kan dog også bruges til andre begivenheder der kræver udklædning, hvad end det et til halloween eller et andet arrangement. Efter brug kan man med fordel vaske kostumet efter gældende vaskeanvisninger.