Fastelavn mad + fastelavnsboller

Som til enhver god begivenhed hører der en særlig traditionel spise til det at afholde fastelavn. Og fordi fastelavn i dag, mest af alt, er børnenes begivenhed, er det ikke mærkeligt at slik og søde boller er blevet fast inventar i afholdelsen af fastelavn.

Fastelavn mad

Fastelavnsbollen er særligt traditionel og er en bolle af klassisk bolledej eller wienerbrødsdej, som man fylder med en lækker creme eller flødeskum og dekorerer med glasur på toppen. Fastelavnsboller er i dag allemandseje og er noget man kan købe i enhver butik eller nemt lave derhjemme selv, men oprindeligt var fastelavnsbollen et statussymbol, som kun de allerrigeste havde råd til at spise aftenen inden fasten.

Hvorfor holder vi fastelavn

Man kalder også tirsdagen inden fastelavnssøndagen for hvide tirsdag, fordi det var den sidste dag, hvor man måtte spise og her fik de særligt velhavende altså måltider bestående af de dyre og hvide fødevarer som æg, sukker og hvedemel. Dette kan virke absurd i dag, da det er ingredienser vi alle får i vores daglige kost, men dengang var det altså særlig fornemt, at få en fastelavnsbolle, der herudover ikke var dekoreret med glasur eller fyldt med creme, men i stedet var fyldt med rosiner og sukat og kardemomme.

I dag er fastelavnsbollen mere børnevenlig og noget de fleste elsker og ser frem til. Glæd dig til fastelavn d. 14. februar, for fastelavn er altså den perfekte undskyldning for at klæde sig ud, lege sjove lege og spise søde sager for en hel dag, hvad enten du er barn eller er en barnlig sjæl.

Fastelavnsboller

Oprindeligt fik man i gamle dage hvedeboller med rosiner, sukat og kardemomme, som en ekstra fin spise inden fasteperioden, der varede fra fastelavn til påske. Det var oftest et statussymbol, da kun de allerrigeste havde råd til en sådan hvedebolle. Man kunne nemlig ikke bage dem selv, da hvede var svært at støde op og mange slet ikke havde et komfur. Men da folk begyndte at få komfurer og bollen blev noget alle kunne lave, så blev det populært at bage dem derhjemme og man fyldte dem med rosiner og sukat og
hvad man ellers kunne anskaffe.

I dag laves fastelavnsbollen dog anderledes. For eksempel er det traditionsrigt at bruge wienerbrødsdej i fastelavnsbollen, men man kan også bruge klassisk bolledej som man gjorde det i gamle dage. I dag er man dog gået bort fra rosiner og sukat, men fylder i stedet midten af bollen med en lækker creme eller flødeskum og dekorerer oftest bollen med glasur. Det er altså en børnevenlig sød bolle, som ethvert barn ville elske at sætte tænderne i.

Klæd dig derfor ud som din yndlingsfigur, slå katten af tønden, lav eller køb et fastelavnsris og syng fastelavnssangen, mens du slår med dit ris eller går fra dør til dør, så du kan få dig en lækker fastelavnsbolle og så du ikke behøver at lave ballade. Det er en dag spækket med sjove traditioner, der er sjove for både børn og voksne, men fastelavn er især en dag for børnene.