Hvorfor holder vi fastelavn?

I Danmark, der jo er et protestantisk kristent land, anser vi ikke den årlige fastelavn i februar for en særlig religiøs begivenhed, men før reformationen og for katolikker var det, vi i dag kender som fastelavn, engang en religiøs fest, der indledte den 40 dage lange faste op til påsken.

Hvorfor holder vi fastelavn? Fastelavn fortsatte dog efter reformationen og blev en undskyldning for at voksne mennesker kunne klæde sig uhyggeligt ud og smide hæmningerne for en aften med druk og fest og orgier. Man klædte sig ud som dæmoner og farlige dyr, fordi man mente, at man skræmte det onde væk og slog hinanden hårdt med pyntede ris, som et symbol på frugtbarhed og for at lave ballade. Kostumerne blev også en undskyldning for at smide sin moral bort og skeje ud. Man afholdt også et fastelavnsvæddeløb, hvor næsten nøgne piger skulle løbe om kap med ungkarlene hen over marken. Løjerne gik så meget over gevind at det i 1683 blev forbudt ved lov at fejre fastelavnsløb. Man slog også katten af tønden i gamle dage, oftest på hest, men i stedet for slik og lækre sager, fyldte man en levende sort kat i tønden, som skrækslagent måtte flygte ud af tønden, så snart, der blev slået hul nok i tønden, til at katten kunne komme ud. Dette gjorde man for at fordrive det onde.

Sådan fejrer vi fastelavn i dag

I dag er fastelavn hverken en religiøs begivenhed eller en fest for voksne mennesker. I dag anser man fastelavn for børnenes festdag og er en dag, hvor sjov og hyggelig udklædning kombineres med sjove lege, sange og søde sager.

Det handler ikke længere om at klæde sig uhyggeligt for at skræmme det onde væk, men i stedet blot om at klæde sig ud for at være en anden for en dag og måske endda vinde en udklædnings konkurrence, hvis man har været særligt kreativ med sit kostume.

Man pynter i dag fastelavnsris med slik og billeder og vækker sine forældre med dem på fastelavnssøndag og synger sangen ”Fastelavn er mit navn”. Nogle steder rasler man i nabolaget, mens man synger selvsamme sang, men løftet om ballade, hvis man ingen boller får, er blot for sjov og der er ingen, der skejer fuldstændig ud i gaderne eller banker deres forældre hårdt med fastelavnsriset. Fastelavn handler nemlig om at have det sjovt.

Slå katten af tønden er stadig en af traditionerne til fastelavn, men katten er skiftet ud med lækre sager, så der er en præmie til alle børn, uanset om man bliver kattekonge, kattedronning eller ej. Og så er sprutten og de vilde madorgier skiftet ud med slik og fastelavnsboller. Fastelavnsbollen er en cremefyldt bolle med glasur, der er et hit til fastelavn og for ethvert barn.

Hvorfor holder vi fastelavn

Slå katten af tønden er stadig en af traditionerne til fastelavn, men katten er skiftet ud med lækre sager, så der er en præmie til alle børn, uanset om man bliver kattekonge, kattedronning eller ej. Og så er sprutten og de vilde madorgier skiftet ud med slik og fastelavnsboller. Fastelavnsbollen er en cremefyldt bolle med
glasur, der er et hit til fastelavn og for ethvert barn.